Friday, June 19, 2009

6

Χαβάγιες Με Τον Ζοζέφ Κορίνθιο Νο.1



















Rating: 6/10
Sound Quality: 320 kb/s
Format: Mp3
Record Label: Philips
Year Released: 1973
Album Covers: Included
Pass: radiodada
Links: Rapidshare
Extra Links

Note From Dada!

Ώτα μου της ελληνορωμαϊκής βιοπάλης, του γραφείου και της κλεισούρας. Βάλτε τούτο το δισκάκι να παίζει και... ακούστε το κύμα κάτω απ' το γραφείο να χαιδεύει απαλά τον υπολογιστή σας, να μπερδεύει τα καλώδια με τα φύκια και να μουσκεύει τα μπατζάκια σας...

Για τον Ζοζέφ Κορίνθιο
Γνωστός τραγουδοποιός και μαέστρος ελαφράς μουσικής της προπολεμικής και της πρώτης μεταπολεμικής Εποχής. Διατηρούσε περίφημο Συγκρότημα με χαβανέζικες χαβάγιες, που ψυχαγώγησε τους `Ελληνες επί συναπτή 20ετία (1930-1950). Στην ορχήστρα του «ντεμπουτάρησε» το 1938 ο Λέανδρος.
Έγραψε τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως: "Πλούτη μη ζητάς" (1933), «Οι γυναίκες είναι όλες ίδιες» (1933), «Ποιος τό 'πε πως δε σ' αγαπώ» (1937), "Μητέρα" (1948), "Σήμερα το βράδυ έλα κατά τις 9", «Τά 'θελες και τά 'παθες» (1949), "Ομορφούλα" (1950), "Εχτές το δειλινό που τά 'πια" (1950), «Αμερικάνα» (1951) "Αν μια μέρα απατηθείς", "Τί μού 'χεις κάνει", "Τίποτε άσχημο δεν έχεις", "Ποτέ ποτέ", "Να μη με ξεχάσεις" (1954), "Μου τό 'πε ένα πουλάκι", "Τα μάτια σου γιορτάζουν", "Δεν σε πιστεύω", "Μη φοβάσαι, μη φοβάσαι, στο πλευρό μου πάντα θά 'σαι", «Καρδιά μου ξέχασε», «Με βαλς θα στο πω», "Είσαι κομμάτι", "Απόψε τα μεσάνυχτα", "Τραγουδάει για να μην κλαίει", "Αξέχαστες στιγμές", "Σμίξαμε κι οι δυο", "Δεν ποθώ την ηδονή", "Θα ξεχαστείς", «Πάντα», "Στο σινεμά", «Η αγάπη δεν ξέρει καιρό», «Καρδιά μου μην ξαναγαπήσεις», «Ζητώ καρδιά», «Κοντά σου να γεράσω», κ.λπ.
Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς προσθέτει, ότι το πασίγνωστο τραγούδι "Το κοκοράκι" ("Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι...") γράφτηκε από τον Κορίνθιο (που ήταν επίσης μέλος στην ορχήστρα της 1ης "Μάντρας" του Αττίκ) κι ακόμα, ότι ο Κορίνθιος ακολούθησε τον Αττίκ στις περιοδείες του στο εσωτερικό και το εξωτερικό (επ' αυτού προσθέτουμε ότι το 1932 κατά την Περίοδο της `Εκθεσης Θεσ/νίκης, Αττίκ και Κορίνθιος έπαιζαν επί ένα μήνα με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο "Λευκού Πύργου". To ίδιο έγινε και στην `Εκθεση του 1933). Στην ορχήστρα του με τις χαβάγιες μετείχε (περί τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και κατόπιν) και ο Κων/ος-Παλαιολόγος Κοσιάδης.
Κυκλοφορούν ορισμένοι «αναβιωμένοι» LP δίσκοι με αποσπάσματα του ρεπερτορίου του: «Αναμνήσεις με χαβάγιες» (1970), «Χορέψτε με τις χαβάγιες» (1971), «Αξέχαστες μελωδίες με χαβάγιες» (1972), «Χαβάγιες με τον Ζοζέφ Κορίνθιο, Νο 2» (1973).
Το Αρχείο Ζοζέφ Κορινθίου το οποίο περιλαμβάνει κυρίως το υλικό που χρησιμοποιούσε ο Ζοζέφ ως μουσικός με την ορχήστρα του, δωρίστηκε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος από την κόρη του Βασιλεία Κορινθίου Ξηροδήμα. Σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού της βιβλιοθήκης.

6 Comments:

Unknown said...

Έτοιμα τα links!
Καλή ακρόαση
Radiodada

Fantis Bastunis said...

Ευχαριστώ για το δίσκο!
Μου ακούγεται σαν ηλεκτρική η χαβάγια και μου κάνει εντύπωση...

Unknown said...

Γεια σου φίλε Fanti.
Καιρό έχουμε να τα πούμε.
Ελπίζω να είσαι και να περνάς καλά.
Όχι δεν είναι εντύπωσή σου.
Ηλεκτρική χαβάγια είναι.
Κάτι που ο Κορίνθιος (εάν δεν κάνω λάθος) υιοθέτησε (τουλάχιστον)μεταπολεμικά, καθώς όσες ηχογραφήσεις του έχω ακούσει πριν τον πόλεμο είναι όλες με ακουστικές χαβάγιες.

Καλή συνέχεια
Radiodada

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε

ευχαριστώ πολύ, εσένα και την ωραία τρέλα σου.
Το κατέβασα και ετοιμάζομαι να το στείλω στον παππού, που το αναζήτησε.
(όχι ότι εγώ δε θα το αξιοποιήσω...)
Να είσαι καλά

Κωνσταντίνος

Unknown said...

Και σύ να σαι καλά Κωνσταντίνε.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων (και εφόσον τίποτα δεν αναστείλει την τρέλα μου!), σε κάποια φάση θα προσπαθήσω να ανεβάσω κι άλλες χαβάγιες Αυτή τη φορά όμως κάποιους από δίσκους γραμμοφώνου που έχω στη δισκοθήκη μου. Δε σου υπόσχομαι βέβαια, γιατί χρειάζονται τρελή δουλειά και επεξεργασία..., αλλά ευελπιστώ!
Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.
Stay tuned!
Radiodada

ΥΓ.Ασχέτως που δεν τον ξέρω τον παππού, δώστου του πολλά τα χαιρετίσματα από έναν κολλημένο με τις χαβάγιες!

Anonymous said...

Φοβαμαι πως κανενα λινκ δεν δουλευει, ειναι δυνατον να το ξανα-ανεβασετε? Ευχαριστω
Γιωργος Γ

Post a Comment