Monday, May 21, 2012

22

Οδηγός Επιβίωσης για Bloggers




Γεια χαρά σε όλες και όλους.

Με αφορμή το περσινό κλείσιμο του blog μου (radio-dada.blogspot.com), τη διαγραφή αρκετών άλλων blog το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα «αυτόματα κατεβάσματα» αναρτήσεων, το κλείσιμο ολόκληρων υπηρεσιών web hosting (βλ.Megaupload) και, τέλος, την γενικότερη ηλεκτρονική καταστολή που εντείνεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, αυτός ο μικρός μπούσουλας δημιουργήθηκε για να διατηρήσει και να διασώσει - όχι μόνο τις αρκετές ώρες και τον κόπο κάποιων ανθρώπων - αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου: το αυτονόητο της μοιρασιάς, που όσο θα ποινικοποιείται τόσο πιο αυτονόητο θα γίνεται.

Επειδή δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω μέντορας του ζητήματος, επειδή αυτή η πρωτοβουλία και παραλήψεις έχει, και λάθη και πολλά άλλα που χαρακτηρίζουν άλλωστε τις πρωτοβουλίες και, τέλος, επειδή το ζήτημα κατά τη γνώμη μου αφορά αρκετό κόσμο (ασχέτως αν βρίσκεται απ’ τη μεριά της «προσφοράς» ή της «ζήτησης»), εύχομαι αυτή η προσπάθεια να εμπλουτιστεί με ιδέες και προτάσεις και να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για όλους μας.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους και όλες.

Σας φιλώ στο μόντεμ!
Radiodada


Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε τον οδηγό.



ΥΓ.1
Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μία σχετική κούραση το τελευταίο διάστημα (μέρος της οποίας οφείλεται και στη δημιουργία αυτής της έκδοσης), για το λόγο αυτό θα σταματήσω για λίγο καιρό να κάνω νέα post.


ΥΓ.2
Θα χαρώ φυσικά να διαβάσω τα σχόλια όσων από εσάς βρείτε αυτή την προσπάθεια χρήσιμη και ακόμα περισσότερο τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, για να βελτιωθεί η εν λόγω έκδοση.

ΥΓ.3
Για όσους λοιπόν βρουν χρήσιμο αυτό το εργαλείο και θελήσουν να το προωθήσουν, είτε υπό μορφή link, είτε υπο μορφή banner, παρακάτω παραθέτω τα απαραίτητα "υλικά":


Link: https://rapidshare.com/files/4260062449/Odigos-Epibiosis-Gia-Blogger.pdf
Banner: για σκουρόχρωμο φόντο | για ανοιχτόχρωμο φόντο


ΥΓ.4
Σύντομα θα ετοιμάσω και την αντίστοιχη αγγλική του έκδοση, (η οποία κατά τη γνώμη μου θα έχει μεγαλύτερη σημασία να προωθηθεί) για την οποία και πάλι θα χρειαστώ την βοηθειά σας, ώστε η κίνηση αυτή να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

22 Comments:

Anonymous said...

Πολύ καλός ο ΄΄οδηγός '' σου Radiodada και χρήσιμος. Η ηλεκτρονική καταστολή όμως έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω, δες εδώ: https://www.void.gr/kargig/blog/2012/05/18/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%AD/
& εδώ:
http://www.tsantiri.gr/katagelies/stin-elliniki-nomothesia-ipagonte-apo-simera-ta-blogs-tis-google-energopiithike-to-blogspot-com.html

Το θέμα τώρα είναι, ποιοί θα έχουν την διάθεση αλλά και τις γνώσεις, να επιβιώσουν μέσα σ'όλο αυτό το στενό μαρκάρισμα.Εγώ πιστεύω πως το ζήτημα ξεφευγει πλέον από τα στενά όρια του πως θα οργανωθεί ο καθένας μόνος του και οτι θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική δράση απέναντι σ'αυτή την λαίλαπα της καταστολής.

Εγώ έκλεισα γιατι η mediafire μου έσβησε κοντά στα 150 links και δεν έχω, προς το παρών, καμιά διάθεση να τα ξανανεβάσω.
Θα μπορούσα βέβαια να έχω ψαχτεί με parallel upload, όπως είχαμε πει παλιότερα, αλλά....back up πάντως πήρα.

Καλημέρα και θα τα ξαναπούμε, εδώ γύρω θα'μαι.

Btu

Unknown said...

Γεια σου φίλε BTU!

Thanks καταρχήν για την ανταπόκριση και τα καλά σου λόγια.
Η παρατήρησή σου σχετικά με το "βήμα παρακάτω" που έχει γίνει απ' την μεριά της καταστολής είναι πολύ εύστοχή. Βασικά ξεκίνησα να φτιάχνω αυτό τον Οδηγό πριν από κανένα τρίμηνο και προσωπικά δεν περίμενα ότι θα εντατικοποιηθεί τόσο γρήγορα η καταστολή. Λάθος μου φυσικά...

Απ' την άλλη όμως για να περάσω και σε ένα πιο πρακτικό κομμάτι έχω να προσθέσω τα εξής:

Αρχικά πιστεύω ότι ο Οδηγός αυτός θα πρέπει να εμπλουτιστεί με βάση και τα νέα δεδομένα. Για να γίνω πιο σαφής. Όπως διάβασα τις τελευταίες μέρες σε σχετικά άρθρα αλλά και στα άρθρα που παραθέτεις παραπάνω υπάρχουν ένα-δυο ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης ανάγνωσης.

- Το πρώτο ζήτημα είναι ότι ουσιαστικά μιλάμε για την “ελληνοποίηση” (όσο αφορά τις δικαστικές διαδικασίες και δικαιοδοσίες) του blogger και όχι του όλου blogging (φυσικά εάν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος με περισσότερες γνώσεις επι του θέματος). Αυτό σημαίνει ότι τα “βήματα διάσωσης” που περιέχει ο Οδηγός ίσως να είναι πιο επιτακτικά από ποτέ να γίνουν τώρα, με τη λογική ότι οι περισσότεροι bloggers ίσως “μετακομίσουν” σε άλλες πιο “φιλικές” υπήρεσίες ιστολογίων, εγκαταλείποντας την υπηρεσία της google. Θέλοντας να επισημάνω ότι το back up από τον blogger μπορεί να “εφαρμοστεί” και σε άλλες υπηρεσίες (βλ. Wordpress)
- Το δεύτερο τώρα ζήτημα που δεν υποβαθμίζει καθόλου τον κατασταλτικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής (κάθε άλλο δηλαδή...), είναι ότι “στοχεύει” πιο πολύ σε ιστολόγια ενημερωτικού και ειδησιογραφικού κτλ. χαρακτήρα και όχι τόσο στα μουσικά blogs. Μπορεί να κάνω λάθος εκτίμηση αλλά από αυτά που διάβασα σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγω.

Προσωπικά μάλλον το επόμενο βήμα μου θα είναι να κατοχυρώσω μία νέα διεύθυνση σε κάποια άλλη πιο “φιλική” υπηρεσία blogging και να δημιουργήσω ένα Rescue Link (όπως αναφέρω και στον οδηγό) το οποίο θα κατευθύνει από τώρα που επισκέπτες της σελίδας μου στην εν λόγω διεύθυνση.
Όπως και να χει πάντως το πράγμα σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και δεν μπορούμε να παραμένουμε παρατηρητές. Εν ολίγης συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σχετικά για την συλλογική δράση που αναφέρεις.

Thanks για την επικοινωνία.
Τα λέμε.

ΥΓ. Βλέποντας ότι το site σου είχε πέσει, προσπάθησα να σου στείλω mail σ' αυτό που είχαμε επικοινωνήσει και δυστυχώς έφαγα και εκεί πόρτα. Έκλεισες και το mail?

luanda said...

Hola Me gustaria decirte que encanta su blog!! Es una tristeza lo que andan haciendo con los blogs de musica, nosotros nos gusta descubrir la musica y compartirla!!
Por favor avisame si teienes otro blog, pues voy echar de menos tu blog!!

Tengo un podcast si teienes tiempo me encantaria que los escucharas http://luanda.podomatic.com/
un saludo desde brasil
Luanda

Anonymous said...

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα προς το παρόν, σωστά τα λές, αν και είμαι σίγουρος πως αν κάνουν την αρχή με τα ιστολόγια ενημερωτικού και ειδησιογραφικού χαρακτήρα, δεν θα αργήσουν να φτάσουν και σε μας.Νομίζω επίσης πως τα ίδια θα ισχύουν και για την wordpress.Εγώ πάντως τελείωσα με την google και όλες τις ''υπηρεσίες'' της.
Εχω κάνει ήδη ένα λογαριασμό στο blog.com,αλλά δεν έχει τίπποτα ακόμα.Μοιάζει με το wordpress αλλά στο πιο εύχρηστο.Τώρα θέλω να πειραματιστώ αν μπορώ και να ''εξαφανιστώ'' με κάποιο tor και αν αυτό λειτουργεί και μέσα απο το blog. Μπορεί να λέω οτι νάναι τώρα, αλλά αμα ξέρει κάποιος,ας μας πει 2-3 πράγματα.Όσο για το συλλογικό μόλις βρώ λίγο χρόνο θα το ψάξω λίγο παραπάνω και θα ενημερώσω...

Καλή σου μέρα
btu

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Το κατεβασα χτες πολυ καλη δουλεια.
Μπραβο ρε φιλε και ξανα μπραβο.

Unknown said...

Luanda
Hello my friend. Thank u for your kind comment.
Stay tuned!
Radiodada

Btu
Δίκιο έχεις για τη wordpress απλά την έριξα σαν όνομα ως κάτι πιο εναλλακτικό συγκριτικά με τον blogger. Υπάρχουν αρκετές άλλες υπηρεσίες που είναι πιο "low profile" (ακόμα τουλάχιστον)π.χ. tumblr και αρκετές άλλες ακόμα που νομίζω ότι θα μετατραπούν σε ενός είδους "καταφύγιο" για αρκετούς χρήστες της google/blogger.

Όσο για αυτό που αναφέρεις σχετικά με την "εξαφάνιση" του χρήστη/κατόχου του blog/site δεν είναι καθόλου ότι να ναι. Το ψάχνω αρκετό καιρό για να βρω μια άκρη (proxy server, tor κτλ) αλλά θέλει ενδελεχή έρευνα και εκτός απ' τους χρόνους μου με περιορίζουν και οι γνώσεις μου. Anyway. Όντως εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απάντήσει σε ένα δυο τέτοια πραγματάκια καλό θα ήταν.

Καλή συνέχεια
Τα λέμε

Electric Looser
Γεια σου καλέ μου φίλε
Να σαι καλά. Ελπίζω να σε ένα βαθμό να βοηθήσει.
Αλλάξανε τα κολπα...
Thanks για τα καλά σου λόγια
Keep up!

Fantis Bastunis said...

Κατ'αρχην μπραβο για τον οδηγο!

Απλως μου φαινεται οτι επικεντρωνεται κυριως στο μετα-'θανατο' ας πουμε ενος μπλογκ,ενω εμας οδηγος επιβιωσης πιστευω θα'πρεπε να περιλαμβανει ολα αυτα τα κολπα που θα το κρατησουν εν ζωη.

Φυσικα ειναι μια πολυ καλη αρχη που ελπιζω να εμπλουτιστει και με αλλες τεχνικες,πχ αποκρυψης κτλ.

Η απορια μου ειναι πως μερικα μπλογκ που ανεβαζουν προσφατο σχετικα υλικο επιβιωνουν,ενω αλλα που ανεβαζουν σπανια δισκακια τα κλεινουν.

Anonymous said...

Fanti νομίζω πως έχει να κάνει με τους hosters καθαρά. Τα λέει και ο οδηγός. Απλά η mediafire έχει πάρει μια περίεργη φόρα και για ένα δισκάκι στα σβήνει όλα. Δες το Blue beat αλλά και το musictraveler και κανά δυο ακόμα αλλοδαπά, τα δισκάκια της Etta James την έκαναν την δουλειά, εγώ το είπα η κατάρα της Etta James, και ήταν όλοι (κι εγώ) στην mediafire, αν ήταν στην rapidshare ή σε κάποιον άλλο multihoster, δεν νομίζω οτι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παρεμπιπτόντως εμένα μου την έκαναν για το Return to Forever του Chick Corea απο το 1972 και ήταν και από βινύλιο. Σημειωτέον οτι δεν μπορείς να ανεβάσεις ούτε στο youtube υλικό από τον δίσκο...

BtU

Fantis Bastunis said...

Πολύ πιθανόν να είναι οι hosters που φταίνε,BtU.Το mediafire τα'χει κάνει πλακάκια με τις δισκογραφικές.Και σίγουρα κάποια ονόματα βαράνε κόκκινο όταν ανεβαίνουν.Αναρωτιέμαι,όμως,αν πχ δεν γράψεις το όνομα του άλμπουμ στο συμπιεσμένο αρχείο,αλλά κάτι άλλο,πάλι θα το αναγνωρίσουν και θα το μπλοκάρουν;

Πάντως BtU μη μασάς,σε περιμένουμε δριμύτερο!

Unknown said...

Fantis Bastunis
Καλώς τον.
Να σαι καλά Fantis για τα καλά σου λόγια.

Έχεις δίκιο σχετικά μ' αυτό που γράφεις ως "μετά-θάνατο- περίοδο" ενός blog, αλλά πραγματικά δεν γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχουν τρικάκια ή κόλπα που μπορούν να διατηρήσουν “εν ζωή” ένα blog, καθώς το εάν ένα ιστολόγιο σβηστεί από προσώπου γης ή όχι αυτό δυστυχώς εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υπηρεσία που φιλοξενείται (blogger, wordpress κτλ).

Βέβαια όλη η ουσία βρίσκεται στο τι εννοούμε ζωντανό...
Το γεγονός το ότι μιλάμε σ΄αυτό εδώ το blog, το οποίο "εξαφανίστηκε" ξαφνικά ένα πρωϊ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά βρίσκεται ατόφιο, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μία ανάρτηση αλλά και ότιδήποτε άλλο περιείχε, και τέλος δεν έχασε τους ανθρώπους που επί τρία χρόνια το παρακολουθούσαν, εεεε...τότε νομίζω ότι είναι ολόζωντανο :)!

Τώρα όσο αφορά αυτό που γράφεις σχετικά με τα blog που μπορεί να εμπεριέχουν καινούργιο υλικό και να παραμένουν “ενεργά”, ενώ άλλα που αναρτούν παλιότερους και πιο σπάνιους δίσκους να διαγράφονται, όντως είναι μια πολύ καλή ερώτηση.

Προσωπικά έχω καταλήξει σε μία απάντηση που σίγουρα δεν απαντάει “συνολικά” σ' αυτό το ερώτημα, αλλά νομίζω ότι ένα μέρος της έχει μία ρεαλιστική βάση.

Πιστεύω λοιπόν ότι ένα πολύ καλό promotion για τις νέες κυκλοφορίες, είτε θέλουν οι δισκογραφικές εταιρείες να το παραδεχτούν είτε όχι, είναι το “σπονσοράσιμά τους μέσω των blog. Έτσι λοιπόν στις φρέσκιες κυκλοφορίες μπορεί κατά έναν τρόπο να τους κάνει και καλό, γιατί αρκετός κόσμος πρώτα κατεβάζει μία αντεγραμμένη κόπια και εάν του αρέσει πάει και αγοράζει το πρωτότυπο.

Απ' την άλλη τα blog που ανεβάζουν σπάνιους δίσκους κάνουν τρελή ζημιά σε δισκογραφικές εταιρείες που ζουν απ' τις επανεκδόσεις (βλ.Soundway, Numero κτλ). Πως γίνεται αυτό?
Είναι απλό. Σε κάποια φάση βρήκα πριν καιρό σε αρκετά καλή κόπια, ριπαρισμένο ένα δισκάκι των Funkees - αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν το - Point of No Return. Τι γίνεται τώρα... H Soundway που έχει βάλει διάφορα κομμάτια τους σε διάφορες συλλογές, “χάνει” ένα μέρος της “σπανιότητας” και της “αξίας” των συλλογών της, όταν αρκετός κόσμος έχει πρόσβασή όχι σε ένα-δυο “κομμάτια-καρότα”, αλλά σε όλο το δισκάκι. Καλό είναι να συνυπολογίσουμε ότι μερικές απ' αυτές τις εταιρείες έχουν χώσει ένα σκασμό λεφτά για να αποκτήσουν τα δικαιώματα κάποιων δίσκων. Δεν υπολόγισαν όμως ότι κάποιοι τρελαμένοι που διαθέτουν μία αυτές τις ελάχιστες κόπιες, μπορεί να θελήσουν να την μοιραστούν και με άλλο κόσμο...

Απ' την άλλη όπως σωστά αναφέρει και ο φίλος BtU έχει να κάνει και με τις εταιρείες hosting. Κι αυτό όμως πάλι δεν είναι όλη η αλήθεια. Βασικά έχει να κάνει και με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες. Κάποιες είναι πιο “αυστηρές” και κάποιες πιο “ελαστικές” ας πούμε. Οπότε εάν ένα blog έχει δεχθεί πάρα πολλές καταγγελίες από μία δισκογραφική, ίσως να αναγκάζει και με έναν τρόπο τον πάροχο του blog να κατεβάσει το εν λόγω site.

Μια και το ανέφερες φίλε BtU, η ECM πρέπει να έχει μια στρατιά υπαλλήλων που ασχολείται αποκλειστικά με το τι κυκλοφορία της ανεβαίνει στο internet (παλιά και νέα). Δεν εξηγείται αλλιώς.
Oταν ανέβασα το Koln Concert του Jarrett χρειάστηκαν (εάν δεν κάνω λάθος) περίπου 7-8 ώρες για να το κατεβάσουν. Ούτε οι αναγνώστες του blog μου δεν είναι τόσο συνεπής στις επισκέψεις τους! Χαχαχα...

Anyway.
Ελπίζω να μην κούρασα.
Thanks για την επικοινωνία
Νομίζω ότι κάνει καλό για όλους μας με ένα τρόπο, το ότι ανοίγει το όλο θέμα.

Καλή συνέχεια
Radiodada

oldschool said...

is it possible to read you in english, mate?

Unknown said...

Hi there!

This is a manual about how to "save" your blog.
It is only written in Greek, but it will be soon translated in English.
The English version will be posted as soon as possible.

Keep in touch,
Radiodada

Unknown said...

Γεια σου φίλε Dada.

Διαβάζοντας το πάρα πάνω σχόλιο σου για τα σπάνια κλπ θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα.

Είναι αλήθεια ότι γίνεται ζημιά με τα σπάνια σε κάποιες εταιρίες οι οποίες δεν έχουν την νοοτροπία της πολυεθνικής.Παρόλα αυτά νομίζω ότι ένα απλό σχόλιο ή ένα mail στον blogger από κάποιον εκπρόσωπο αυτόν τον εταιριών μπορεί να έχει το αποτέλεσμα που θέλουν.

Για παράδειγμα ο Greg Foat μου είχε ζητήσει ευγενικά να αποσύρω το link του Lp του.Το έκανα.Στα ποιο σπάνια ο Jeff Swallom ιδρυτής της Cultures of Soul με mail με ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την προώθηση του label που γίνεται απ το Blog,μου στέλνει promo 45’s απ την εταιρία.Με παρακάλεσε βέβαια να αποσύρω τα link και αυτό το έκανα.

Θέλω να πω ότι με μια απλή κουβέντα όλα μπορούν να λυθούν αρκεί φυσικά να υπάρχει καλή διάθεση και απ τους δυο.

Καλο βραδυ.

oldschool said...

yeah man, keep in touch! however i can't see new posts on your blog, i seriously miss them! be back soon, please... any reason for stopping the posts?

Michel said...

is the blog over?! is there what you're saying in greek?

Unknown said...

Electric Looser
Γεια σου καλέ μου φίλε...
Όπως κατάλαβες είμαι σε περίοδο χαλάρωσης (διαδικτυακής και όχι μόνο)...
οπότε μετά από τόσο καιρό...τι να πω
Καλά να σαι φίλε!
Τα λέμε
Καλή συνέχεια

oldschool
Hello
Sorry for my delayed answer.
After 4 years and almost 800 post, i am just taking a little break.
I 'll be back soon.

Stay tuned!
Radiodada

Michel
Hello my friend.
Read the comment above ;)
I 'll be back soon.

Stay tuned!
Radiodada

Anonymous said...

http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20120703IPR48247/html/%CE%A4%CE%BF-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-ACTA

Αντε και καλό καλοκαίρι...

BtU

Unknown said...

Καλώς τον.
Καλά νέα...αλλά εγώ για καλό και για κακό κρατάω και μικρό καλάθι. :)
Για να δούμε...
Να σαι καλά φίλε BTU κι από εμένα καλό καλοκαίρι.
Τα λέμε
Radiodada

oksikemia said...

rss feed is hacked. :s

Unknown said...

Γεια σου φίλε oksikemia.
Aυτό στο έβγαλε στην φάση που πήγες να κάνεις back up το rss? Για δώσε καμια πληροφορία παραπάνω.

Κι έαν δεν σε βολεύει το comment στείλε εάν θες μήνυμα στο contactwithdada[at]gmail[dot]com

Καλή συνέχεια φίλε και καλά να περνάς!
Stay tuned!
Radiodada

oksikemia said...

Γειά χαρά! Στο google reader το feed μου έφερνε άσχετα αλλά τώρα είναι οκ, υποθέτω το έφτιαξες!

Post a Comment